This Shabbat night, as I was preparing to go to bed, I heard lots of ambulance sirens, one after the other, for a long time, coming from not too far from here. I realized immediately that something happened, that the children of Yishma'el again did something against the children of Yisrael. When shabbat was over, I learned the bitter truth. They killed 7 innocent congregants, who were praying in a synagogue.
Genesis 16: 12... let the verse speak for itself.
פרשת בא:
פרשת השבוע היא פרשת בא. "בעל הטורים" (הרב יעקב בן אשר) מפנה את תשומת לבנו לעובדה ששם הפרשה, "בא", עולה בגמטריה 3, וכי ברמת הרמז, הדבר מצביע על העובדה כי פרשה זו מתארת את שלוש המכות האחרונות הניתכות על מצרים, ארבה, חושך, בכורות.
בפרשתנו, ה' אומר למשה: "בֹּ֖א אֶל־פַּרְעֹ֑ה כִּֽי־אֲנִ֞י הִכְבַּ֤דְתִּי אֶת־לִבּוֹ֙... לְמַ֗עַן שִׁתִ֛י אֹֽתֹתַ֥י אֵ֖לֶּה בְּקִרְבּֽוֹ". נשאלת השאלה – אם ה' הוא המכביד את לב פרעה, למה הוא מעניש אותו על כך? איפה הבחירה החופשית ועקרון הצדק שעליהם מושתתת האמונה היהודית?
אומר הרמב"ן כי לכתחילה פרעה היה חייב, מכיוון שעינה את עם ישראל שלא לצורך, מרצונו החופשי. נוסף על כך, בתחילה, בחמש מתוך עשר המכות, פרעה היה זה שהכביד את לבו בעצמו, כלומר – השתמש בבחירתו החופשית כדי להכביד את לבו. רק לאחר מכן ה' התחיל להכביד את לבו. על כך אומרת הגמרא במסכת מכות: " בדרך שאדם רוצה לילך - בה מוליכין אותו". וכן נאמר בנביא: "מֵרְשָׁעִ֖ים יֵ֣צֵא רֶ֑שַׁע" (שמואל א', כד, יד). לאחר שפרעה הראה מי הוא, מהן דרכיו ומהי בחירתו החופשית, ה' הוליך אותו בדרך הזו גם כשהמחיר על כך הפך כבד, והשתמש בו להוכיח את נפלאותיו.
את העקרון הזה אנו יכולים לזהות גם בחיינו: בתחילה, יש לנו בחירה חופשית ודרגות חופש רבות לבחור את דרכינו. אך מרגע שהתחלנו לבחור, דרגות החופש מצטמצמות, וקשה יותר לבחור דרך אחרת, לבחור בשינוי. אפשר לראות זאת כשאנשים מתחילים לעשן – בהתחלה הם עושים זאת מבחירה חופשית, אך ככל שהם מתמידים בכך, נראה כי הדבר כופה את עצמו עליהם ונותרות להן דרגות חופש מעטות בלבד להפסיק לעשן. כך גם בכל היבט אחר של חיינו – הבחירות שלנו מעצבות אותנו, את חיינו ואת בחירותינו העתידיות. שנזכה לבחור נכון ולנצל את בחירתנו החופשית כדי להיטיב ולא להרע.